Veel gestelde vragen

De aanschaf van zonnepanelen roept altijd veel vragen op. De meest voorkomende worden hieronder behandeld. Heeft u meer specifieke vragen neem dan gerust contact met ons op.

Hoe verloopt het proces van adviesaanvraag tot oplevering?

Schouwing

Wij komen altijd bij u langs (woning of bedrijfspand) om met eigen ogen de situatie op te nemen. Daarbij kijken wij naar zaken als, ligging van het pand, de omgeving, de kwaliteit van het dak, bereikbaarheid van het dak, beschikbare oppervlakte op het dak, uw stroomverbruik, uw stroomaansluiting (hoeveel fasen, hoeveel Ampère), situatie van de meterkast, route van eventuele kabels door het pand. Uw voorkeuren worden hierin uiteraard meegenomen.

Offerte

De schouw levert de informatie op die nodig is om een vrijblijvende maatwerk offerte te maken. Wij streven ernaar om uw offerte binnen een week na de schouw gereed te hebben. U ontvangt de offerte in de regel per e-mail. Na goedkeuring, of aanpassing + goedkeuring, wordt in overleg met u een installatiedatum vastgesteld welke wij tussen de 4 en 6 weken na akkoord op onze offerte proberen in te plannen.

Oplevering

De dag vóór de oplevering worden de goederen bij u afgeleverd als dat mogelijk is. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond volgt een opleveringscontrole waarbij u uitleg ontvangt en met eigen ogen de juiste werking kunt vaststellen. Tot slot volgen nog enkele administratieve handelingen waarna u ons mag waarderen met een prompte betaling van de nota.

Hoeveel stroom wekt een zonnepaneel per jaar op?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt met de eenheid Wp (Wattpiek). Dit is het vermogen dat een zonnepaneel, als het uit de fabriek komt, oplevert bij geconditioneerde omgevingsfactoren. Het licht valt daarbij precies haaks op het paneel en de lichtsterkte van de lichtbron bedraagt 1000 Watt/m2. Condities die in de werkelijkheid zelden voorkomen. Om uit te rekenen hoeveel stroom een paneel per jaar opbrengt wordt het piekvermogen (Wp) met een correctiefactor vermenigvuldigd. Gemiddeld in Nederland bedraagt die correctiefactor 0,85. Een zonnepaneel met een piekvermogen van bijvoorbeeld 300 Watt, levert dan 300 x 0,85 = 255 kWh/jaar. (kWh staat voor kilowattuur, de eenheid van stroomverbruik die door uw stroomleverancier wordt gebruikt.)

Waarom moet de meterkast aangepast of uitgebreid worden?

De Elektriciteitswet schrijft voor dat de omvormer op een aparte groep (zekering) wordt aangesloten. Dit heeft met de (brand)veiligheid te maken. Door een aparte groep met een eigen zekering en aardlekschakelaar te maken wordt aan de veiligheidseisen voldaan. Ook kan op een bestaande groep, als deze slechts één aansluiting heeft, een zogeheten pv-verdeler worden aangesloten. Hiermee wordt in feite een kleine ‘meterkast’ gemaakt, met eigen veiligheidsvoorzieningen, waar de omvormer(s) op aangesloten worden. Deze pv-verdeler wordt dan bijvoorbeeld op zolder geplaatst, op de wasmachine groep.

Hoe lang duurt het voor ik het zonnepanelen systeem terugverdiend heb?

Ieder zonnepanelen systeem is uniek en mede daarom is er geen exact getal te noemen voor de terugverdienperiode. Het rekensommetje is weliswaar eenvoudig;
terugverdienperiode = investering / besparing maar de exacte besparing is lastig vast te stellen.

Zaken die de werkelijke besparing bepalen zijn: vermogen (Wp) van de zonnepanelen, aantal zonuren, de buitentemperatuur, de leeftijd van de panelen, de vervuiling van de panelen, de prijs van een kilowattuur (kWh), de regels van de salderingsregeling en diens toekomstige opvolger.
Om toch een idee te geven volgt hier een rekenvoorbeeld.

 

 

10 panelen à 300 Wp = 3000Wp
Geschatte jaaropbrengst (stroom) = 3000 x 0,85 = 2550 kWh
Prijs van 1 kWh = € 0,21
Geschatte jaaropbrengst (geld) = 2550 x 0,21 = € 535,-
Kosten aanschaf + installatie = € 3475,- (na BTW teruggaaf)
Terugverdienperiode (tijd) = 3475 / 535 = 6,5 jaar
Is onderhoud op het zonnepanelen systeem noodzakelijk?

Onderhoud is in principe niet noodzakelijk, maar absoluut wèl wenselijk. Zeker op een plat, of weinig hellend, dak vormt zich gemakkelijk aanslag op de panelen welke de opbrengst nadelig kan beïnvloeden. Minstens één keer per jaar zorgvuldig reinigen raden wij dan ook beslist aan. Ook is een jaarlijkse controle van de bedrading tussen de panelen en tussen de panelen en de omvormer een goede zaak.
De omvormers hebben geen draaiende delen (geen ventilators) en zijn onderhoudsvrij.

Wilt u meer weten over onderhoud van uw zonnepanelen systeem, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Er zijn, naast de kleur,  een aantal verschillen tussen de blauwe en zwarte zonnepanelen. Globaal: de blauwe panelen zijn voordeliger en presteren iets beter bij zeer warm weer. De zwarte panelen zijn iets duurder maar hebben een hoger rendement en presteren beter bij gemiddeld Nederlands weer. De website van de consumentenbond heeft de verschillen heel uitgebreid verwoord.

Wat is het verschil tussen een string omvormer en een micro-omvormer?

Een omvormer zet de stroom van een zonnepaneel om in de netspanning die wij thuis, of op de zaak, gebruiken. De stroom van een zonnepaneel is gelijkstroom, net als een accu of een batterij, terwijl de stroom uit het stopcontact wisselstroom is. Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen (net als de lampjes van een kerstboom) achter elkaar geschakeld (serieel). Bij het gebruik van micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer en worden de omvormers naast elkaar (parallel) geschakeld. De string omvormer moet net zoveel vermogen hebben als dat van alle panelen bij elkaar, de micro-omvormer net zoveel als het zonnepaneel waar het op aangesloten is. Stringomvormers worden vooral gebruikt als alle zonnepanelen onbelemmerd door de zon beschenen kunnen worden. Micro-omvormers worden met name toegepast als er een kans bestaat dat gedurende (een deel van) de dag, een deel van de panelen in de schaduw liggen en de overige panelen in de volle zon.

Wat betekent PV in Kampherbeek PV Oplossingen?

PV staat voor photovoltaïsch. Photo komt van het Griekse woord φῶς (phōs), dat licht betekent. In voltaïsch zit het woord Volt, dat naar de gelijknamige Italiaanse natuurkundige wijst wiens naam aan de eenheid van elektrische spanning is gegeven.
Photovoltaïsche systemen zijn in staat, middels zonnepanelen en andere apparatuur, om (zon)licht om te zetten in elektrische stroom.

Vrijblijvend advies

Wilt u besparen op uw energie rekening, investeren in een beter milieu en de waarde van uw huis verhogen? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Bel +31 (0)6 223 46 322 of vul het contactformulier in.

Ik ga akkoord met de opslag en verwerking van mijn gegevens door deze website.